När jag var liten så fick jag lära mig att om man har ett favoritställe, så kallas det för ett smultronställe. Ett riktigt smultronställe är en plats där man trivs, känner sig hemma och har det mysigt och roligt. Jag har ett antal sådana platser, som jag återkommer till med glädje. Min mormors kök när hon precis har bakat är ett sådant, Ale stenar ett annat, Slottskogen ett tredje, Berlin ett fjärde.

Sedan fullständigt älskar jag London, vi har en djup och passionerad relation. Jag har varit där som turist ett otal gånger, första gången som femtonårig på språkresa, jag har även bott där i två omgångar och jag vet faktiskt inte varför men jag bara älskar den staden. Den har samma charm som en äldre herre, belevad, fårad, med historiskt bagage och lite sliten. Den stinker på sina ställe, glittrar på andra, luften kan vara smutsig och ruggig, sedan finns det parker som fullständigt bländar med sin skönhet.

För ett antal år sedan bodde maken och jag i London, han jobbade på sin PHD och jag jobbade i bokaffär på Charing Cross Rd. För en bokmal som jag var jobbet en dröm som slog in. Visst, det var kasst betalt, men vilket ställe att jobba på, författarbesöken var av hög klass och det var en oerhört inspirerande miljö att få vara i. Eftersom bokhandeln var specialicerad på kvinnolitteratur hade vi bara böcker av kvinnliga författare och det gör att en del av de historier som man bär med sig från den tiden är helt obetalbara. Det var en vansinnigt lycklig tid och även om vi jobbade mycket både maken och jag så hann vi med att se massor, dessutom regnade det konstant och vi gick och gick i våra regnställ, men kul var det!

I helgen har vi varit i London och besökt vänner, fnissat, druckit öl och bara hängt i största allmänhet. Jag har köpt ett groteskt antal glossiga tidningar och fick till min barnsliga lycka en Stephen Fry bok som jag inte har läst tidigare. Kan man ha en bättre avslutning på en lyckad semester? Knappast! Dessutom har jag en vecka kvar på semestern och den skall tyvärr tillbringas med att packa flyttkartonger. Men med London i färskt minne, så sker det med ett leende på läpparna.

London är knappast ett smultronställe, mer en het passion att återkomma till.

Annonser